2018. február 24. szombat, Mátyás

Homoktövisből húznának hasznot

2013. április 2. 11:08 | Forrás: teol.hu

Egészségvédő hatása, gyógyászati felhasználása miatt fantáziát látnak a homoktövis termesztésében. Mindezt a közfoglalkoztatás keretében tervezik megvalósítani.

Az eper mellett idén Hőgyészen homoktövist is termesztenek, mely ritkaságnak számít. Szerencsére a környező földterületek alkalmasnak bizonyultak ehhez. A homoktövis sűrű bozótokat alkotó, ágas-bogas, tövises cserjenövény, keskeny, hosszú, ezüstös levelekkel, termése narancssárga apró bogyó. A gyümölcs leveses, vékony héjú. A héj színe a sárgától a narancsvörösig terjed. Termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, ilyenkor még kesernyés, savanykás, de ha megcsípte a dér, édessé és fogyaszthatóvá válik. Gyümölcsét elsősorban feldolgozva, és nem nyersen fogyasztják. A homoktövis védi és erősíti az immunrendszert, javítja az általános egészségi állapotot, nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális megfázások kezelésénél. Zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában. Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, s így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását, s még ezeken kívül is számos kedvező hatást tulajdonítanak a narancssárga bogyóknak. Feldolgozva dzsem, bor, ivólé, likőr, zselé, sőt olajtermék is készül belőle.

A munkanélküliség negatív hatásait nagyban enyhíti a közfoglalkoztatás. - Ez különösen érvényesül a hátrányos helyzetű kistérségben lévő Hőgyészen, ahol idén nyolcvanan vesznek részt a Startmunka Mintaprogramban - mondta János Zsolt szociális ügyintéző. Ennek keretében hat alprogram valósul meg, összesen 91 millió forint költségvetéssel, melyből 17 milliót különítettek el eszközvásárlásra és egyéb beruházás megvalósítására, 74 millió pedig a bérköltséget fedezi. Kiemelt alprogram a mezőgazdasági projekt, mely során különböző ültetvényeken gazdálkodik a település.

A gyümölcsökkel elsősorban a helyi szükségletet szeretnék kielégíteni, jut majd belőle az óvodásoknak, iskolásoknak, és az idősek klubjának is. A felesleget pedig helyi üzleteknek, illetve felvásárlóknak értékesítik. János Zsolt kitért arra is, mivel a homoktövist előszeretettel használják a gyógyászatban is a magas C vitamin tartalmának köszönhetően, kézzelfogható hasznot is húzhatnak belőle.

Bár tavaly konyhakerti növényeket is termesztettek, idén úgy döntöttek, inkább beszerzik ezeket, mivel ez az út gazdaságosabbnak bizonyult.

Úgy tűnik, a program beváltja a hozzá fűzött reményeket, hiszen 80 munkanélkülit foglalkoztat, és 24 főt 1 éven keresztül képez az önkormányzat, így - ha ideiglenesen is - kikerülnek a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők köréből, és helyette hasznos munkával kereső tevékenységet folytatnak. Ez a munkaerőpiacra történő visszakerülésükhöz nyújt óriási segítséget, ami végső soron a program legfőbb célja. A szociális ügyintéző még hozzátette, a korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, több olyan dolgozó is volt, akik hosszú évek óta először szánták rá magukat arra, hogy önállóan közfoglalkoztatáson kívüli munkát keressenek, és találtak is.