2018. május 23. szerda, Dezs?

Belvízben dagonyáznak a kígyósi marhák

2013. április 3. 13:48 | Forrás: beol.hu

Számos Békés megyei településen okoz kisebb-nagyobb gondokat az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék. Az árvíz mellett a belvíz ellen is védekezni kell.

A hidrológiai helyzetre való tekintettel jelenleg elsőfokú árvízvédelmi készültségi szint van érvényben a Hortobágy-Berettyón, másodfokú a Fehér-Körösön, a Hármas-Körösön, a Sebes-Körösön és a Berettyón, harmadfokú a Fekete-Körösön és a Kettős-Körösön - tájékoztatta lapunkat Bak Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója. Az elmúlt 24 órában összesen 385-an láttak el szolgálatot.

A belvízvédelemről kiemelte, az elmúlt 24 órában a tíz belvízvédelmi szakaszon 24 szivattyútelep üzemelt.

Kedden négy belvízvédelmi szakaszon harmadfokú, 5 belvízvédelmi szakaszon másodfokú, 1 belvízrendszerben pedig elsőfokú készültségi szint volt érvényben.

A Körös-Berettyói Vízgazdálkodási Társulat másodfokú készültséget tart hat belvízrendszeren és negyvennégy szivattyútelepet, illetve szivattyúállást üzemeltet. A Körösi Vízgazdálkodási Társulat másodfokú készültséget tart három belvízrendszeren, és tíz szivattyútelepet üzemeltet.

Kötegyánban másodfokú a készültség, Békéscsabán, Sarkadkeresztúron, Köröstarcsán, Körösladányban elsőfokú készültség van érvényben.

- Leginkább a legelőkön és az állattenyésztő telepükön okoz gondot jelenleg a belvíz - hangsúlyozta Balogh József, Szabadkígyós polgármestere. A 100 szarvasmarha, és mintegy 400 juh a sárban, latyakban sínylődik, és amennyiben tovább emelkedik a vízszint, valahova el kell majd helyezni a jószágokat, de még nem tudják, hogy hova. Ha ugyanis sokáig állnak az állatok a vízben, könnyen megbetegedhetnek. Traktorral sem tudnak bemenni a telepre, mert a jármű leragadna.

- A békési gyepmesteri telepen is nagy a sár, ami nagyban megnehezíti a kutyák életét - tájékoztatta lapunkat az Esély Állat- és Természetvédő Egyesület. Mint megtudtuk, zúzott kőre, törmelékre, illetve a kutyák érdekében szalmára lenne szükség, hogy enyhítsék a helyzetet. Kérik, hogy, aki tud segítsen ily módon is az állatoknak.

Völgyi Sándor, Kétsoprony polgármestere rendszeresen körbejárja a települést, a talajvíz kedden délelőtt 74-75 centin volt, de folyamatosan emelkedik.

- Jelenleg a mélyebben fekvő szántóföldeken áll néhány helyen foltokban a víz. Az árkok tiszták bel- és külterületen egyaránt - közölte a polgármester.

Völgyi Sándor kiemelte: csak akkor szivattyúznak, ha ingatlanok, értékek kerülnek veszélybe. Nem akarják "maguk alatt" keringetni a vizet, ha ugyanis valahonnan elszívják, a víz megjelenik a település más pontjain.

Telekgerendáson hétfőtől tilos a koporsós temetés. Medvegy Mihályné polgármester elmondta, az elmúlt napok esős időjárása miatt már 1 métert emelkedett a talajvíz, most 1,5 méter magasan van, ezért hozták meg ezt az intézkedést.

Köröstarcsán elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. Mint azt Smiri László polgármestertől megtudtuk, a községben több helyen is folyamatosan szivattyúznak, a Paprévzugi holtágból például a Körösbe emelik át a csapadékvizet. Egy helyen a beszakadt átereszeket is cserélni kellett. Az intézkedéseknek köszönhetően lakóingatlan nincsen veszélyben, de az önkormányzat munkatársai így is állandó jelleggel ellenőrzik a helyzetet.

Nem kedvez az időjárás a belvízhelyzetnek megyénkben, hiszen szerdán délutánig 10-15 milliméter eső eshet. Aszalos István, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa elmondta, pénteken újabb mediterrán ciklon érkezik csapadékkal.

Kedden élénkebb szél fújt, ami némileg szárította a talajt. Fokozatosan enyhül az idő, a 10 fokos legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 15 fokig is emelkedhet.

Megyénkben kedden délig négy esetben avatkoztak be a hivatásos tűzoltók a belvíz miatt. Békéscsabán, Sarkadon és Gyomaendrődön lakóházat, Gyulán pedig a művelődési ház fűtési rendszerét veszélyeztető vizet távolítottak el a beavatkozók

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is kéri, hogy a lakosok biztosítsák az ingatlanjaik előtti közterületi csapadékelvezető árkokban a szabad vízlefolyást, a tulajdonosok gondoskodjanak az ingatlanuk területén felgyülemlett csapadék belvízelvezető rendszerbe történő kivezetéséről. A települések árokrendszerei ugyanis csak akkor tudják hatékonyan elvezetni a felgyülemlő és lefolyó vizet, ha karbantartásuk folyamatos.