2018. március 21. szerda, Benedek

Szabálytalan kutyatenyésztőket keresett a NAV

2013. április 3. 13:48 | Forrás: baon.hu

A NAV dél-alföldi régiójának revizorai az elmúlt hetekben több kutyatenyésztőnél is jártak, ahol a bizonylatkiállítási és bejelentkezési kötelezettség teljesítését vizsgálták. Az ellenőrzések szinte kivétel nélkül valamilyen szabálytalanságot tártak fel.

A tenyésztők kiválasztása részben internetes hirdetések, részben pedig közérdekű bejelentések alapján történt. Az eladásra kínált kutyakölykök között volt például 50 ezer forintért Bullmasztiff, 10 ezer forintért Foxterrier, sőt még Afrikai Oroszlán kutyakölyök is. Az egyik tenyésztő saját honlapján hirdette kutyáit eladásra, és telephelyén büszkén ismertette a próbavásárlókkal, hogy már számos kiállításon bizonyítottak a Német Dog kutyái. Az ellenőrök éltek is a lehetőséggel, és 100 ezer forintért megvásárolták az egyik kutyakölyköt, de a vételárról bizonylatot nem kaptak, csak egy adásvételi szerződést. Egy másik esetben az eladó házi nyilvántartásaiból állapították meg a revizorok, hogy rendszeresen és üzletszerűen végzi a kutyatenyésztő tevékenységét, azonban adószámot a többi ellenőrzött tenyésztőhöz hasonlóan ő sem váltott ki.

Az adóhatóságnak szinte minden ellenőrzött magánszemély esetében sikerült bizonyítani, hogy a tevékenységüket rendszeresen, üzletszerűen végezték, melyből jelentős bevételre tettek szert. Az adószám nélkül végzett tevékenységükért komoly mulasztási bírságra számíthatnak a lebukott tenyésztők.