2018. március 21. szerda, Benedek

Nem szállítja el a szolgáltató a zöldhulladékot?

2013. április 8. 11:00 | Forrás: baon.hu

Úgy tűnik, a jövőben nem fogja elszállítani a szolgáltató a bezsákolt avart, lenyírt füvet, ágnyesedéket a háztartásoktól Kecskeméten és több környező településen. A Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. a megváltozott jogszabályi és gazdasági körülményekre hivatkozik.

Olvasóink jelezték a héten szerkesztőségünknek: eddig még nem kapták meg a szokásos hírlevelet a szállítási időpontokról a szelektív hulladékgyűjtést végző Hírös Hulladékgazdálkodási Kft.-től. Mások pedig azért telefonáltak, mert azt hallották: a zöld zsákba szedett falevelet, füvet, virágot, ágnyesedéket, fűrészport már nem fogják ezentúl elvinni a szemeteskocsik a házak elől. Érdeklődtünk a cégnél, igazak-e hírek. Nagyon úgy néz ki, hogy igen.

A Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. lapunknak megküldött nyilatkozatában ugyanis az áll: 2013-ban a megváltozott jogszabályi és gazdasági körülmények miatt a zöld hulladék begyűjtését nem tudják tovább végezni.

"A cég által önként vállalt és a lakosság részéről nagy örömmel fogadott szolgáltatás fenntartása 2012-ben is csak úgy volt lehetséges, hogy annak költségeit az egyéb bevételekből fedezte a társaság, amire 2013-ban - önhibáján kívül - már nincs lehetősége. Sajnos a zöld hulladék szelektív begyűjtését az állam jelenleg nem tudja támogatni, illetve az elkészített komposztnak sincs meg a felvevő piaca, így a veszteséges tevékenység végzése veszélyeztetné az újrahasznosítható hulladékok szelektív gyűjtését is" - írta a cég.

Tegnap utánanéztünk: a fenti szöveg szerepel - szóról szóra - abban a tájékoztatóban is, amelyet a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. internetes honlapjára feltöltöttek és tegnap még ott volt.

A változás azt a 49 települést érinti, ahol a kft. végzi a szelektív hulladékgyűjtést. A megyében Kecskeméten kívül Kerekegyházát, Ballószöget, Helvéciát, Szentkirályt, Kunbaracsot, Felsőlajost, Városföldet és Jakabszállást, ezenkívül Nagykőröst, Ceglédet, és számos Cegléd környéki települést.

A cég ezenkívül arról adott még tájékoztatást, hogy a lakosság a két kecskeméti hulladékgyűjtő udvarban háztartásonként, hetente tíz zsák vagy kéve komposztálható hulladékot ingyenesen elhelyezhet, a nagykőrösi komposztálóba pedig korlátlanul lehet szállítani avart, faágakat. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a lerakáshoz minden esetben be kell mutatni a lakcímkártyát. Az viszont valószínűleg nem könnyítené meg a zöldhulladéktól szabadulni igyekvők dolgát, hogy a Felsőcsalánosban, a Széles közön lévő és a Zöldike utcai hulladékgyűjtő udvarok vasárnap zárva vannak, sőt a nagykőrösi telep szombaton is.

"Kérjük, hogy amennyiben lehetőség van a házi komposztálásra, úgy éljenek lehetőségével" - javasolta végül a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft.

A változás több kérdést is felvethet. A szolgáltató 2011-ben kezdte meg a szelektív hulladékgyűjtést Kecskeméten és a többi településen. Megnőtt a közszolgáltatási díj literenként nettó 1,32 forinttal. Ugyanakkor a rendszer bevezetésekor azt hangsúlyozták: aki az újrahasznosítható szemetet külön zsákolja, annál lényegesen csökkenhet a kommunális hulladék mennyisége, kisebb kukára lesz szüksége, a 110 literest 80 literesre, a 60-ast 50 literesre cserélheti - így pedig végső soron csökkentheti a díjat. A zöldhulladék el nem szállításával viszont rosszul járhatnak, akik az elmúlt két évben kisebb szemetest vásároltak, és nem akarnak komposztálni, vagy körülményeik, élethelyzetük ezt nem teszik lehetővé. Nekik két választásuk marad: ha tudják, rendszeresen fuvarozhatják majd az avart, füvet a hulladékgyűjtő udvarokba, vagy visszatérnek a régi (rossz) szokáshoz: kukájukban a kommunális közé töltik a zöldhulladékot is. Már ha férni fog. A cégnél érdeklődtünk, a lakosok ilyenirányú problémájára tudnak-e megoldást, de ezzel kapcsolatban nem érkezett tájékoztatás.

Rákérdeztünk, a szolgáltató pontosan mit ért a megváltozott jogszabályi és gazdasági körülményeken? Hivatalos választ nem kaptunk. Úgy tudjuk, hogy a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. az új, január 1-jétől életbe lépett hulladéktörvény által behozott új kötelezettségei miatt csökkenti szolgáltatását. Ezek között jelentős, állítólag 180 millió forintos tételt jelent számukra a hulladéklerakási járulék, ezenkívül nőnek a szolgáltatók költségei a felügyeleti díjak miatt is, és "nyakukon" a tervezett tíz százalékos rezsicsökkentés is. A lerakási járulék bevezetését információink szerint egyébként 2015-re halasztaná a 87 hulladékos céget tömörítő Köztisztasági Egyesülés, és utána is csak fokozatos emelést szeretnének. Ez ügyben elkészült egy törvénymódosító javaslat.

A rezsidíjcsökkentésre az egyesülésnek olyan elképzelése van, hogy azt a 2013-ban alkalmazott ürítési díjak függvényében sávosan határozzák meg. Azaz ha egy ürítés 400 forintnál olcsóbb, ne legyen csökkentés, 400-500 forintos ürítésnél 5 százalék, 500 forint feletti ürítésnél 7 százalék legyen a díjcsökkentés. A kormány viszont úgy tűnik, ragaszkodik a rezsicsökkentéshez és a járulék fizetéséhez is. A Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája március 29-én azt közölte: a járulékból befolyó összeget a hulladékgazdálkodás fejlesztésére fordítják, és "a várhatóan 13-15 milliárd forintra a többségében önkormányzati tulajdonban lévő, közszolgáltatást végző cégek pályázhatnak majd, az összeget a szelektív hulladékgyűjtés fejlesztésére és az utóválogatás megvalósítására kell fordítaniuk".

A Hírös Hulladékgazdálkosi Kft.-től úgy értesültünk: még keresik a megoldási lehetőséget, hogy idén mégis el tudják vinni a házaktól a zöldhulladékot. Az is elképzelhető, hogy a zöld zsák elszállításáért pénzt fognak kérni, azaz aki nem komposztál, fizetnie kell majd a szolgáltatásért. Országszerte egyébként változó, mennyi az ára egy 100 literes zöld zsáknak, van, ahol 200, máshol 400 forintért viszik el.