2018. március 21. szerda, Benedek

Kiváló helyezéseket szereztek tavaly a békési horgászok

2013. április 8. 11:07 | Forrás: beol.hu

Megkezdődött az idei versenyszezon, 2012-ben több versenyző kontinens- és világbajnokságon is megmérethette magát.

Az év első Békés megyei horgászversenyét rendezte a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége és a Match Fishing Horgász Egyesület vasárnap Békéscsabán, az Élővíz-csatornán. Nemes Attila, a KHESZ ügyvezetője lapunknak elmondta, idén az elhúzódó hűvös idő, a csapadékos időjárás és folyók magas vízszintje miatt később kezdődik a horgászszezon.

- Sajnos az időjárás a haltelepítéseket is ellehetetleníti. Nagyon várjuk már a napsütéses, csapadékmentes napokat, hogy biztonságosan megtörténhessenek a telepítések - hangsúlyozta a szakember.

A KHESZ idén is színvonalas versenyekkel készül. Megrendezi a megyei egyéni, csapat, illetve az U14, U18, U23-as és női egyéni bajnokságot. Nem maradhat el a megyei feeder bajnokság sem, s közkívánatra kétszer lesz harcsafogó bajnokság a Fás-tavon. Szerepel a palettán a pünkösdi félhalmi nagyhalfogó verseny és az őszi pergető horgászverseny is a Körösön.

Ezen a hétvégén megkezdődött az új horgászverseny-szezon Békésben. Az idény indulása egyfajta összegzésre is alkalmat adott, hiszen a megyei versenyzők tavaly országos és nemzetközi megmérettetéseken is kiválóan szerepeltek - tájékoztatta lapunkat Nemes Attila, a Körös-vidéki Horgász Egyesület Szövetségének ügyvezetője.

A Csongrád megyei Tubertini-Maros Mix csapatban versenyző, de Gyulán élő versenyhorgász, Vidó Ferenc a 2012 júliusában a belgiumi Gentben megrendezett II. Feeder Világbajnokságon a magyar válogatott csapat tagjaként ezüstérmet szerzett. A fürdővárosi horgász egyébként 2000-ben az angliai Európa bajnokságon szintén csapatban szerzett ezüstérmet.

- S ha már visszatekintünk, ne feledkezzünk meg arról, hogy 2009-ben Deli Ibolya az olaszországi Borettoban rendezett női világbajnokságon csapatvilágbajnoki bronzérmet szerzett - tette hozzá Nemes Attila.

Békés megye egyik legeredményesebb felnőtt férfi horgászversenyzője, Szilvási Szilárd a magyar válogatott tagjaként a 2012. június 23-24-én, a Meridában megtartott Európa-bajnokságon, majd szeptember közepén a Csehországban rendezett Nemzetek Világbajnokságán képviselte Magyarországot, illetve szűkebb hazánkat. Bár a magyar csapat ezúttal nem szerzett érmeket, Szilvási Szilárd is kiválóan helyt állt.

A megyei versenyzők között Nyári Tamás a tavalyi Országos Veterán Horgászbajnokságon szerzett bajnoki címet.

Az Országos Horgász Csapatbajnokságot júniusban, a Szeged melletti Maty-éri evezőspályán rendezték. A KHESZ - Deli Ibolya, Balogh Ákos (U 23), Szilvási Szilárd, Szilágyi Zsolt, dr. Bagdi Árpád, Erdődi András, Kis Dániel (U18), Hőgyes Máté (U14) összetételű csapata - a II. osztályú bajnokságon harmadik helyezést ért el, biztosítva a szövetségi csapat I. osztályba történő újbóli felkerülését.

A Magyar Horgász Klub az idén is összeállította a Nemzetközi Édesvízi Sporthorgász Szövetség, a FIPSed szabályzatának megfelelően a hazai férfi horgászversenyzők 2013. évre érvényes ranglistáját. A tabellán Szilvási Szilárd az előkelő 10. helyen szerepel.

Az ugyancsak a Magyar Horgász Klub által szervezett Szuper Kupa amatőr kategóriájában Potecz Attila a második, Hollósi László a hatodik helyen végzett. Pontjaikat a szegedi Maty-éren harcolták ki. Érdemes megemlíteni, hogy Potecz Attila a Walterland-Mahor Kupa 124 fős nemzetközi mezőnyében az előkelő 8. helyet, a Sensas-Mahor Kupán az 5. helyezést szerezte meg.