2018. május 23. szerda, Dezs?

Belvízkárra is igényelhető támogatás

2013. április 8. 11:47 | Forrás: teol.hu

Belvízkárokra is igényelhetik a mezőgazdasági termelők a kárenyhítő juttatást a mezőgazdasági kockázatkezelési törvény szerint - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztálya.

Tolna megyében az összes vízzel borított terület 3834 hektár, ennek fele árvíz, fele belvíz, és ebből 1700 hektárt vetettek el még ősszel. A károsan átnedvesedett terület pedig 6355 hektár. Az országban 155 ezer hektárt borít belvíz.

A növénykultúrában belvíz miatt bekövetkezett, legalább 30 százalékos mértékű hozamcsökkenést okozó kár tekinthető belvízkárnak.

A benyújtott kérelmek alapján a termelő akkor válik jogosulttá a kárenyhítő juttatásra, ha üzemi szinten 30 százalékot meghaladó hozamérték csökkenése állapítható meg, erre pedig csak a gazdasági év végén, a betakarítás után van lehetőség.

A kárenyhítő juttatáshoz a jövő év elején lehet majd hozzájutni, a keretösszeg várhatóan közel 9 milliárd forint lesz, de ez az összeg nemcsak a belvízkárok enyhítésére szolgál. A kár mértékének meghatározásánál lényeges szempont, hogy a mezőgazdasági területen belül mekkora az őszi vetések területe, illetve a vetések vízborítottságának időtartama.

A Vidékfejlesztési Minisztérium felhívja a termelők figyelmét, hogy minden lehető eszközzel segítsék a belvíz mihamarabbi elvezetését. A rendbe tett csatornák, és vízelvezető árkok nagyban hozzájárulhatnak ugyanis a felesleges csapadékvíz elvezetéséhez.

Az elmúlt húsz év leghidegebb és legcsapadékosabb márciusán vagyunk túl, és sajnos a meteorológia holnapra is jelentős mennyiségű esőt jósol.