2018. március 21. szerda, Benedek

Élelmiszerlavina zúdul a rászorulókra

2013. április 8. 11:48 | Forrás: teol.hu

Két Tolna megyei nyertese is van a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Kft. által meghirdetett Élelmiszerlavina programnak.

Ennek lényege, hogy a Syngenta által felajánlott vetőmagból a résztvevők helyben zöldségeket termelnek, amit hátrányos helyzetűek kapnak meg.

Az egyik tolnai nyertes a kölesdi önkormányzat. A falu vöröshagyma, paprika, paradicsom, káposzta, cukkini, görögdinnye magot és vetőburgonyát kapott - tudtuk meg Berényi István polgármestertől. A vetőkrumplit a tervek szerint borjádi családoknak adják, a többi magból a kölesdi közmunkások segítségével termés lesz, amit majd kiosztanak a helyi rászorulók között.

A másik nyertes a gyulaji Galló József Általános Iskola. Az intézmény tavaly is sikerrel vett részt a programban - mondta Lacza Zoltánné igazgató. Az iskolában 9-10. évfolyamosoknak mezőgazdasági oktatás folyik, az adományt itt hasznosítják. A paprika és paradicsom magokból a képzést vezető Kovács Zsolt előbb palántákat nevel, ezeket ültetik el a diákok az iskolai földterületen. Az egy mázsa krumpli elvetésével a jó időre várnak. A terményt a zömében rászoruló tanulók és családjaik között osztják majd szét.