2018. február 24. szombat, Mátyás

Meglógtak a szemfüles őzek

2013. április 9. 09:37 | Forrás: baon.hu

A Kecskeméti Arborétumban ősz óta tanyázó, a dísznövényekben is sok kárt tevő őzek kihajtására tettek kísérletet erdészek és vadászok.

A KEFAG Zrt. Észak-Kiskunsági Erdészete, valamint a Kecskeméti Városi Vadásztársaság képviseletében több mint százan terelték a vadakat a Nyíri út irányából a Mária kápolna felé. Hogy az állatoknak legyen hol kijutniuk a szabadba, a gyűjteményes kert kerítését is megbontották a Hetényegyháza felőli sarkánál. Az állatok azonban ezt nem vették figyelembe, és amikor megérezték a veszélyt, szembefordulva áttörtek a sorfalon.

A hajtók négy őzet - egy bakot, két sutát és egy gidát -, valamint egy nyulat láttak a délelőtt folyamán, de valamennyien kitértek előlük, és visszahúzódtak rejtekhelyeikre. A vadállomány a hosszúra nyúlt tél, valamint a kerítéskibontások miatt nőtt meg az arborétumban - mondták el az erdészek. Ezek az állatok egyre nagyobb károkat okoznak a gondozott növényekben, főként a friss hajtásokban. Legutóbb például a tulipánhajtásokat legelték le. A szakemberek becslése szerint hét őz és három nyúl él a területen.

Ez volt az első alkalom, hogy megpróbálták kitessékelni a vadakat a zárt kertből. Miután ez nem járt sikerrel, a felnőtt őzeket nagy valószínűséggel kilövik, amint a vadászidény engedi. Az arborétum megbontott kerítését szombat délelőtt vissza is építették, illetve ahol kellett, megerősítették. Az utóbbi műveletet évente meg kell ismételni, miután a drótháló gyakran megrongálódik. Hol állat csapódik bele - feltehetően kóbor kutyák elől menekülő őzek -, hol emberek másznak át rajta - talán mert lusták kerülni a két bejáratig -, és nyomják le súlyukkal a kerítést. A rókák és kóbor kutyák a kerítés alján vájnak maguknak átjárókat, amiket idődről időre szintén fel kell számolni.