2018. május 23. szerda, Dezs?

Több száz ember a gáton

2013. április 9. 09:43 | Forrás: beol.hu

Százak védekeznek az ár- és belvíz ellen Békés megyében. A Hortobágy-Berettyó mezőtúri hídjánál a várható erős széllökésekre felkészülve, a hullámverés elleni védekezésre való felkészülés jegyében hétfőn fóliás töltésbevédést hajtottak végre. Ez több Békés megyei település szempontjából is fontos óvintézkedésnek számít.

- A segédőrök gátőrök koordinálása mellett a nap huszonnégy órájában folyamatosan figyelik az árvízi jelenségeket - nyilatkozta lapunknak Szabó János, a KÖVIZIG műszaki igazgatóhelyettes hétfőn a Gyula-Városerdőn található erdőmenti gátőrháznál. Mint azt a szakember a konkrét példán keresztül elmondta, az erdőmenti gátőrházból a Fekete-Körös egy hét kilométeres szakaszát ellenőrzik állandó jelleggel.

A segédőrök alaposan megvizsgálva a területet hét óra alatt teszik meg a távolságot, s amennyiben árvízi jelenséget, talpszivárgást vagy például fakadóvizet észlelnek, akkor azt különböző zászlókkal jelzik, s azt utána a műszaki szakemberek vizsgálják meg. A segédőrcsapat egyik része reggel hat és este hat óra között dolgozik, míg a második műszak 18 óra és reggel hat óra között.

- Szerencsére beavatkozásra eddig sehol nem volt szükség - fogalmazott a műszaki igazgatóhelyettes. Valamennyi megyei folyót lefednek a gátőrjárások, így mindenütt folyamatos az ellenőrzés.

A KÖVIZIG ennek ellenére folyamatosan figyeli a szakaszokat. Az igazgatóság 340 kilométer hosszú védvonalaiból 315 kilométer hosszan tartanak harmadfokú árvízvédelmi készültséget. A hidrológiai helyzetre való tekintettel harmadfokú a készültség a Fehér-Körösön, a Fekete-Körösön, a Kettős-Körösön, a Hármas-Körösön, a Sebes-Körös alsó szakaszán, a Berettyón és a Hortobágy-Berettyón.

Az elmúlt 24 órában összesen 998-an láttak el szolgálatot, akikből 149-en a KÖVIZIG saját dolgozói. A meteorológiai előrejelzések alapján szerdán, illetve pénteken erős szél, illetve 50 kilométer/órás sebességet meghaladó széllökések várhatók. Ezért a hullámverés elleni védekezésre való felkészülés keretében hétfőn a 46-os számú főút mezőtúri hídjánál fóliás töltésbevédést valósítottak meg a Hortobágy-Berettyón.

A Nagykunsági főcsatornán keresztül másodpercenként 6,6 köbméter vízhozamot vezetnek ki a Hortobágy-Berettyóból, mely gravitációsan vezetnek vissza a Hármas-Körösbe az öcsödi szakaszon.

A Békésszentandrás-Szarvasi holtág vízszinttartása érdekében a kiépített szivattyútelep mellett még további 6 darab, 500 liter/másodperc teljesítményű szivattyút üzemeltek be. Ezekkel a szivattyúkapacitásokkal a holtágak erre az időszakra meghatározott üzemvízszintje tartható - nyilatkozta lapunknak Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője, aki azt is elmondta, több szivattyútelepen is jelentkeztek meghibásodások, melyek javítása folyamatos. Sajtóhírek szerint Szarvas és Békésszentandrás térségében háromezer nyaralót veszélyeztetett a víz. A szakemberek szerint - bár valóban komoly a probléma a holtág mentén - a több ezres nagyságrend túlzott.

Éjjel-nappal szivattyúznak

A KÖVIZIG területén hat belvízvédelmi szakaszon harmadfokú, négy belvízvédelmi szakaszon másodfokú a készültség. Szabó János műszaki igazgató-helyettes kérdésünkre elmondta, elsőfokú a készültség, ha bármilyen beavatkozásra van szükség. Másodfokú készültséget kell elrendelni, ha éjjel-nappal beavatkozásra van szükség. Harmadfokú készültségre pedig akkor van szükség, ha az összes szivattyú háromnegyedét éjjel-nappal üzemeltetni kell.

- Napsütésre és a tavaszi szelekre lenne szükség ahhoz, hogy enyhüljön a belvízhelyzet - hangsúlyozta a szakember, s valószínűsítette, hogy Szarvas és Gyomaendrőd térségében még május környékén is szivattyúzni kell a belvíz miatt.

A belvízzel elöntött terület nagysága 22 ezer 775 hektár, ebből 6430 hektár a vetés és 6245 hektár a szántó. Az igazgatóság területén az elmúlt 24 órában tíz belvízvédelmi szakaszon 28 szivattyútelep üzemelt, a védekezésben 283 ember, köztük a KÖVIZIG 71 dolgozója.

Tizenhárom önkormányzat rendelt el belvízvédelmi készültséget. Négy településen másodfokú a készültség, kilenc településen elsőfokú készültség van érvényben.