2018. március 21. szerda, Benedek

Betiltják, pedig jó, és egyelőre nincs helyette más

2013. április 9. 09:51 | Forrás: teol.hu

Vita alakult ki a méhészek és a gazdálkodók között, miután az unió be akar tiltani egy neonikotinoid hatóanyagú csávázó szert. Jelenleg nincs más rovarölő csávázó anyag.

A hatóanyag a repce, a kukorica és a napraforgó vetőmagokat védi a talajlakó kártevő rovaroktól. Pár hét és kezdődik a kukorica és a napraforgó vetése, de a vitára nem tettek pontot, csupán elhalasztották a szakemberek.

A kérdésre, hogy veszélyesek-e a neonikotinoid tartalmú csávázószerek, dr. Vörös Géza, a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatója elmondta, ez egy olyan rovarölő hatású anyag, melynek segítségével a növény kiválóan tud védekezni a talajlakó kártevők (drótférgek, pajorok) és a kukoricabogár lárva ellen. Ha ilyen csávázó szert használ a gazdálkodó, akkor e kártevők ellen külön nem kell vegyszerrel permeteznie, vagyis ezzel sokat spórol és emellett a környezetet sem szennyezi.

A lavinát az unióban a zöldek indították el azzal, hogy a rovarölő csávázó szer a kijuttatás során árt a méheknek. A szakember szerint azonban ezt nem lehet így kijelenteni, hiszen a vetőmagot előállító üzemekben zárt, ellenőrzött körülmények között történik a magok csávázása. A vetőmagot zsákokban forgalmazzák, a vetőgépeknél pedig kötelező használni az úgynevezett porlás csökkentőt. A zöldek ugyanis arra hivatkoztak, amikor a vetőmagot beleöntik a vetőgépekbe, akkor az porzik és eközben a csávázó szer lehullhat a földre, vagy elsodródhat a szomszédos területre. Vörös Géza elmondta, a vetendő napraforgó és kukoricatáblák mellett gyakran virágzó repcetáblák vannak és az ide repülő méhek így találkozhatnak a csávázó szer porával. A vitás helyzetet bonyolítja, hogy egyelőre a szakemberek nem tudnák jobb készítménnyel pótolni a neonikotinoid tartalmú csávázó szert.

A hazai agrártárca a Greenpeace Magyarország Egyesület megkeresésére megerősítette, hazánkban a méhészet kiemelten fontos gazdasági tevékenység. A méztermelés olyan mezőgazdasági területen is folyik, ahol az elmúlt tíz évben, évente több mint egymillió hektárt (kukorica, napraforgó, repce) vettetek be neonikotinoid hatóanyagú csávázott vetőmagokkal. Hazánkban a legnagyobb a méhsűrűség az unióban. 2010-ben 1 millió, 2012-ben pedig több mint 1,2 millió méhcsaládot tartottak nyilván, és a méhészeti ágazat jelenleg mintegy 18-20 ezer családnak nyújt jövedelemforrást.

Ennek ellenére Magyarországon nem fordult elő méhpusztulás a neonikotinoid tartalmú csávázószerek használatakor, ezt az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vizsgálatai alátámasztják.

Fontos azonban kiemelni, ha kivonják a neonikotinoid alapú növényvédő-szereket, nincs helyettesítő termék, és megfelelő védelem nélkül maradhat a kukorica-, a napraforgó- és a repcetermelés. A méhészeti és a növénytermesztési ágazat egymásra épül. Ha csökkenne a haszonnövények termőterülete akkor csökkenne a méhlegelők nagysága is.

Az unió legutóbbi tanácsi ülésén egy brit javaslat alapján felmerült, hogy a bizottság csak további tudományos vizsgálatok, és szántóföldön végzett kísérletek után hozza meg döntését a neonikotinoid hatóanyag-tartalmú növényvédő szerek esetleges tiltásáról. Hazánk mellett további 10 tagország támogatta a brit véleményt.

A méhészek és a gazdák között jó a kapcsolat, de...

Az általunk megkérdezett megyei méhészek elmondták, példaértékű a kapcsolat a gazdálkodók, a hatóság és a méhészek között. Tolna megyében eddig egyetlen olyan ügy volt - szőlőpermetezés miatti méhpusztulás -, amikor nem tudtak megegyezni egymással a méhészek és a termelők. Ez az ügy egyébként 7 év pereskedés után pár hete ért véget: másodfokon is a méhészek nyertek. Ugyanakkor volt olyan méhész, aki szerint a már említett hatóanyag igenis veszélyes a méhekre és nagyon sok uniós országban felfüggesztették a használatát. Három nagy növényvédő szert forgalmazó világcég érintett ennek a gyártásában, akik azzal érvelnek, hogy százezer embernek adnak munkát. Ez nagy nyomást jelent az unióra a döntés előtt. Az egyik agrár világkiállításon Brüsszelben élőfallal tüntettek a méhészek az érintett vegyszerforgalmazó standja előtt.