2018. május 23. szerda, Dezs?

Még kritikus a helyzet a Kapos alsó szakaszán

2013. április 9. 09:52 | Forrás: teol.hu

Kedvező volt az elmúlt napok csapadékmentes időjárása bel- és árvízvédelmi szempontból. Sok helyen csökkent a vízszint, ám olyan területek is vannak, ahol a hétvégén magasabb szintű védelmi készültséget kellett elrendelni.

Beke Zsolt, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szekszárdi szakaszmérnökségének vezetője elmondta: a Kaposon még mindig kritikus a helyzet, de az árhullám már az alsóbb szakaszokat érinti. A dombóvári, felső szakaszon jelentősen, kb. egy méterrel csökkent a vízszint, így ott hétfőn III. fokúról II. fokúra csökkentették a belvízvédelmi készültséget. Az alsó szakaszon, a szakályi és pincehelyi őrjárásoknál viszont vasárnaptól már harmadfokú a készültség. További jelentős emelkedést azonban ott sem várnak, a tetőzés után igen lassú csökkenés valószínűsíthető a következő napokban.

A Duna vízszintje a múlt héten emelkedett, emiatt Bátánál le kellett zárni a Szekszárd-bátai főcsatorna zsilipét. A Sárköz vizeit elvezető főcsatornából a bátai szivattyúállomás és két mobilszivattyú üzemeltetésével emelik át a vizet a folyóba. A Dunán apadás várható, így vélhetően hamarosan nyitni lehet a bátai zsilipet, így a víz gravitációsan juthat majd a folyóba.

A hétvégén a tolnai holtágon első fokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el, kedden - ha a Sió és a Duna vízszintcsökkenése lehetővé teszi - a Kutyatanyai-zsilip nyitásával elkezdik a holtág csapolását. A faddi holtág szintje is magas, ott a dunai szivornya fordított irányú működtetésével engedik ki a vizet a Dunába, a holtág szintje ezzel együtt még emelkedik. A Kutyatanyai-zsilip nyitásával a faddi holtág vize is csökkenthető lesz a Bartal-csatornán és a tolnai holtágon keresztül, minden érintett érdekeit figyelembe véve, a károk mérséklésére törekedve.