2018. március 21. szerda, Benedek

Fazekas: még a tavasszal megszülethet a földtörvény

2013. április 10. 11:49 | Forrás: beol.hu

Várhatóan egy hónapon belül lezárul a készülő földtörvény parlamenti és társadalmi vitája, s utána fogadhatja el az országgyűlés a jogszabályt ? közölte kedden délután, a Csabagyöngye Kulturális Központban megtartott sajtótájékoztatón Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A szaktárca vezetője a legsarkalatosabb kérdésnek a földbirtok összetételét, illetve a birtokméreteket nevezte. Dr. Fazekas Sándor a sajtótájékoztatót követően megyei agrárfórumon találkozott a mezőgazdaság képviselőivel, ahol egyebek mellett a Nemzeti Vízstratégia volt az egyik központi téma.

A sajtótájékoztatón Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere, országgyűlési képviselő elmondta, arra törekedtek, hogy a fórumra a megye valamennyi részéből eljöjjenek az agrárium szereplői. Vantara Gyula szólt a helyi termékek jelentőségéről.

Fazekas Sándor újságírói kérdésre elmondta, ő is hallott arról a kedden nyilvánosságra került statisztikáról, amely szerint 2012-ben a hazai égetettszesz-piacon a vodka és a gyomorkeserű is megelőzte a pálinkát. Mint mondta, alaposan körbe kell járni a kérdést, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a tavalyi esztendő időjárása nem fogadta kegyeibe a gyümölcstermesztést, ami szintén befolyásolhatta a pálinkapiacot.

A miniszter szólt arról is, hogy a napokban egy delegáció látogat Moszkvába, hogy népszerűsítse a magyar húsipar termékeit. Fazekas Sándor hangsúlyozta, az orosz egy nagyon igényes piac, de mivel jó a kapcsolat a helyi szaktárcával, folyamatos a munkakapcsolatuk, s van lehetőség arra, hogy hazánk növelje kivitelét, akár évi 30-40 százalékos emelkedés is elérhető.

Kérdésünkre a vízügyet is felügyelő tárcavezető megerősítette, az országban több mint kétszázezer hektár áll belvíz alatt. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években számos intézkedés történt a belvízrendszer javítása érdekében. Példaként említett a Start közmunkaprogramot. Leszögezte ugyanakkor, a rendszerek a terhelhetőség határán vannak.