2018. május 23. szerda, Dezs?

Legeltetéses állattartás a pásztói gyepen

2013. április 10. 11:52 | Forrás: szoljon.hu

- Reméljük, az állatállomány növekedésével a gyep újra a régi állapotba kerül - mondta Szász Béla, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársa.

- Sajnos egyre inkább szembesülnünk kellett azzal a problémával a kilencvenes években, hogy a háztáji állattartás gazdasági okokból jelentősen lecsökkent A tejátvétel megszűnésével a tehenek maradék állományát is felszámolták. A régi időkben a gyepet legelő állatok kezelték, de ez az állomány csökkenésével tovább már nem tudott működni. A földalapú támogatások megszűnésével ismét kezelésbe vették a területet, de immár nem a hagyományosnak mondható legeltetéses állattartással, hanem gépekkel, kaszálással. Sajnos ennek jelei nagyon hamar jelentkeztek a környező élővilág faj- és egyedszámában - jegyezte meg.

Szász Béla arról is beszámolt, hogy a pásztói gyepen elindult hagyományos állattartással megindult a táj élővilágának fejlődése is. Mind a diverzebb legeltetés, vagyis a marhák, juhok, lovak legeltetése, mind pedig a legelő állatok szerves trágyája elősegítette a gerinctelen állatok megjelenését és egyedszámának növekedését.

- Ezáltal természetesen az ezekkel táplálkozó állatok száma is megnőtt - folytatta Szász Béla. - Egyre gyakoribb vendégünk lett a kékvércse, a kerecsensólyom, a fehér gólya, de a túzok is. A program az unió által támogatott Life program keretében valósul meg. Ugyan a térség jelenlegi állatlétszáma még kevés ahhoz, hogy a gyepek teljes területét ideális módon kezeljük, az állatállomány folyamatos növekedésével remélhetőleg egyre nagyobb terület a régi állapotba tud kerülni - tette hozzá.