2018. március 21. szerda, Benedek

Kilenc nap alatt másfél Velencei-tónyi víz ömlött a Balatonba

2013. április 10. 11:57 | Forrás: sonline.hu

A Balaton jelenlegi vízállása 113 centi, de csak 115 centi fölött nyitják ki a Sió-zsilipet. Hiába lépték már át a felső szabályozási szintet, a hidrológiai körülményeket és a vízgyűjtő területén kialakult helyzetet is figyelembe kell venni a vízleeresztéshez.

Száztizenöt centiméterig bizonyosan nem nyitják ki a Sió-zsilipet - mondta kedden Siófokon Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője. Egymásnak adták a tévéstábok az igazgatót, népszerű téma most a médiában a Balaton vízállása (mely kedden 113 centiméter volt, tehát három centivel túl a felső szabályozási szinten) és a kilátásba helyezett vízeresztés.

- A zsilipnyitás nem egyszerűen egy számhoz rendelt döntés, igaz, hogy a felső határ 110, de a hidrológiai körülményeket és a vízgyűjtő területén kialakult helyzetet is figyelembe kell venni - így Csonki István. - Márpedig jelenleg ár- és belvízhelyzet van a Dunántúlon, a Nádoron és a Kaposon levonuló harmadfokú árhullám most tart éppen a Siónál, erre ráengedni most újabb vizet nem szabad, hiszen Tolna megyében több mint ötezer hektár van víz alatt. Ezért aztán 115 centiméter eléréséig biztosan nem nyitjuk ki a zsilipet.

Ősszel még 38 centin állt a Balaton, ilyen rohamos telítődésre a "legöregebb magyartengeri medvék" sem emlékeznek. A vízügyesek téli félévként emlegetik a májusig tartó időszakot, ezalatt 40-50 centis vízszintnövekedés következik be egy átlagos esztendőben. Az idei azonban nem az, sokkal inkább rendkívüli, hiszen a januártól mostanáig eltelt időszak már félévi csapadéknak megfelelő vízmennyiséget hozott a vízgyűjtő területre. Ennek hatására haladta meg a Balaton mostanra a száztíz centimétert is.

Csak áprilisban tíz centinyit emelkedett a vízszint, ez negyvenmillió köbméternyi vizet jelent, másfél Velencei-tavat. A Zala árhulláma is megérkezett az elmúlt időszakban a Balatonhoz, csak ez több mint 45 köbmétert jelent másodpercenként. A teljes vízgyűjtőt figyelembe véve minden másodpercben 70-80 köbméter víz érkezik most, ennek köszönhető a szokatlanul intenzív vízszintemelkedés. Csonki István szerint két hónap alatt szokott akkora növekedés bekövetkezni, mint most csak eddig áprilisban. Ami az előrejelzéseket illeti, a vízügyi igazgató úgy véli, biztató, hogy jelentős mennyiségű eső egyelőre nem várható, az pedig még reménykeltőbb, hogy melegszik az idő, a nap is kisüt, megindul tehát a párolgás, ami a Balaton esetében jelentős vízvesztést tud előidézni. Amennyiben pedig eléri a vízszint a 115 centit, akkor is mérlegelnek előbb, mint ahogyan ezt naponta kétszer amúgy is megteszik. Arra is figyelemmel lesznek, hogy a nyári szezont a lehető legmagasabb vízállással kezdhesse a Balaton.

Csonki István arról is beszélt: a vízminőség kérdése is fontos, márpedig a napokban az északi partról "vészjósló" hírek érkeztek szennyvíz-csatorna kiömlésekről és a felhígult víz Balatonba folyásáról. Nemcsak a környezetvédelmi hatóság, hanem a vízügy is kivonul egy-egy ilyen bejelentésre, az elmúlt napokban több helyütt is mintát vettek a Balatonból és elmondható: a vízminőséget befolyásoló szennyezés nem történt. A befolyó vizeket is ellenőrzik, s mindezek alapján kijelenthető az is, hogy a tó nemcsak felfrissül, hanem a vízminőség is kiváló marad.