2018. május 23. szerda, Dezs?

2 milliárdért árulják a kapuvári húsüzemet

2013. április 11. 09:01 | Forrás: portfolio.hu

A kapuvári húsüzem felszámolása új szakaszába érkezett, a felszámolóbiztos 2 milliárd forintért hirdette meg a húsüzem cégeinek ingatlanjait és gépeit.

A "kiárusítást" piaci szereplőknek hirdették meg, hiszen az utóbbi években komoly fejlesztések zajlottak le a cégnél, ezért nagyon is versenyképes technológiák is vannak az értékesítésre szánt pakettben. Ilyen formában akár az is előfordulhat, hogy az új tulajdonos, megváltozott körülmények mellett, de a céget újra beindítja. A felszámolásból várható bevétel azonban csak töredéke a cég 8 milliárd forintot elérő adósságainak, amely banki hiteleket, ki nem fizetett beszállítói számlákat és járulék- valamint adó tartozást is tartalmaz - írja a Napi Gazdaság.

A patinás magyar cég, a kapuvári húsüzem felszámolása új szakaszba érkezett, a felszámoló első körben 2 milliárd forintért hirdette meg a húsüzemet. A Kapuvári Hús Zrt. és a Kapuvári Bacon Kft. ingatlanjaira és gépeire közös és egyeztetett eljárásban keresnek vevők, most fordult elő elsőként, hogy a kiárusítást piaci szereplőknek hirdették meg. Ellentétben a sok tekintetben hasonló Malév-felszámolással.

Jendrolovics Pál felszámolóbiztos szerint az elmúlt években megvalósított beruházások piac- és versenyképes termékek előállítására is alkalmas technológiák értékesítésére is sor kerül. A húsüzem tavaly év végén állt le, a hitelezői igények összesítve meghaladják a 8 milliárd forintot, amelyből 2,5 milliárd forint bankkölcsön, 1,5 milliárd járulék és adó tartozás, míg 3,4 milliárd a beszállítóknak ki nem fizetett összegek.

A költségvetés szempontjából sem túl jó a helyzet, hiszen korábban a kereskedelmi banki hitelek egy részére garanciát vállalat az állam, vagyis a felszámolás költségei jóval meg fogják haladni a NAV 1,5 milliárd követelésének értékét. A cég követeléseinek behajtása (körülbelül 750 millió forint értékben) jelenleg is folyamatban van, az igények érvényesítése a gazdasági helyzet miatt nehézkes, több esetben bírósági döntésre kell várni. Bizonyos esetekben büntetőeljárások is indultak, illetve folyamatban vannak, a vagyonértékesítésre azonban ez nincs hatással.

Az értékesítés piaci információk szerint lehetőséget is adhat, hogy a cég más tulajdonossal, kisebb létszámmal és megújult formában újraindulhasson. Nagy kérdés, hogy ezen az áron lesz-e egy olyan tőkeerős vásárló, akinek a célja ténylegesen az üzem megmentése, illetve annak későbbi beindítása.

A csőd közelébe került húsüzemek közül egyedül a Kapuvárnak nem jutott forrás a költségvetési milliárdokból, az önkormányzati segítség mellett a gyulai, a pápai és a kaposvári is bizonyos korlátozások mellett, de fennmaradhat, bár ezeknek a cégeknek a rendbe tétele is sajtóhírek szerint már 6,8 milliárd forintot vitt el. Ebből a kaposvári kapta a legtöbbet, 3,5 milliárd forintot, míg a gyulai 1,8 milliárdot, a pápai 1,5 milliárd forintot kapott. A kapuvári esetében azonban erre nem került sor, a korábban 400 dolgozót foglalkoztató üzem tavaly teljesen leállt a 2005 óta tartó folyamatos veszteséges üzemeltetés következtében.