2018. április 19. csütörtök, Emma

Drága lesz-e a kenyér 2013-ban? - Kilátások a hazai búzapiacon

2013. április 11. 13:03 | Forrás: portfolio.hu

Milyen hatással vannak a nemzetközi gabonapiacok a hazai felvásárlási árakra? Kiszorítja-e Magyarországot az olcsó orosz és ukrán búza a hagyományos exportpiacokról? Mi tehetné az erős árkilengéseket mutató gabonaárakat, a liszt és kenyér árát kiszámíthatóbbá? Elvágja-e a hazai termést a belvíz? A választ Magyarország vezető agrárszakemberei adják meg.

Poór Zoltán, elnök-vezérigazgató, GoodMills Magyarország Zrt.

A belföldi búzapiacot, és annak alakulását külső és belső tényezők sokasága, és azok időben eltérő hatásai befolyásolják. Manapság egyre nehezebb előre tervezni, mert Magyarország - nettó búzaexportőr ország lévén - akarva-akaratlanul szorosan össze van kötve a nemzetközi búza- és gabonapiaccal. Így nem meglepő, ha a magyar gabonaárakat áttételesen néha az észak-amerikai kontinens időjárása, az egyre nagyobb szerepet játszó intézményi befektetők (akik a gabonára, mint tőzsdei és nem mint fizikai termékre tekintenek) lépései, a hagyományosan exportőr országok nehezen megjósolható magatartása határozza meg.

A búza nemzetközi jegyzési árát természetesen nagyban mozgathatják a világ különböző pontjain "mért" és kommunikált termésvárakozások, illetve készletszintek. Itt az adatszolgáltatás megbízhatósága a fő kérdés, hiszen főleg kontinensünk keleti felében ezek a számok a fekete-és szürkegazdaság súlya, valamint az export volumenek nehézségekbe ütköző mérése miatt erősen megkérdőjelezhetők. Természetesen vannak a magyar piacot önmagában befolyásoló tényezők is, mint például a forint-euró árfolyamának alakulása. Az utóbbi időszak gyengülő forint árfolyama például erősíti az exportot, versenyképesebbé teszi a magyar búzát a külpiacokon. Mire építsen ilyen helyzetben a termelő, kereskedő, feldolgozó?

A bizonytalanságot fokozza, hogy egy ilyen helyzetben a piac szereplői inkább a kivárásra játszanak, ami egyszer ide, egyszer oda billentheti a mérleg nyelvét. Magyarul, néha a termelők, néha a feldolgozók járhatnak jobban. De egyvalami az elmúlt években bizonyossá vált: a gabonák ára jelentősen magasabb árszintre került és az árak volatilitása egyre nagyobb. Vége az olcsó gabona korszakának, amit több tényezőnek köszönhető, mint például az időjárás- és klímaváltozás, politikai és fiskális krízisek, globális népességrobbanás, Kína növekvő húsigénye, a bio-etanol ipar fejlődése stb.

Mi tehetné a hihetetlen árkilengéseket felmutató búza árát kiszámíthatóbbá, ami végső soron a liszt és a kenyér árát is kalkulálhatóbbá tenné? Leginkább az, ha a piac tervezhetőbb lenne, ha a piaci szereplők hosszabb távú szerződéseket tudnának egymással kötni és ezeket a szerződéseket a felek megbízhatóan be is tartanák. Segítené a szereplők gondolkodását és munkáját meglátásom szerint egy jól működő magyar árutőzsde is, melynek nemcsak a jelzéseit lehetne komolyan venni, hanem a likviditása is magas szintre emelkedhetne.

Amíg ezek nem valósulnak meg, marad az "ezer" külső és belső paraméter elemzése, azok szubjektív interpretálása, majd azok rövid távú stratégiába alakítása. Így a liszt és a kenyér árának alakulása nehezen megjósolható, végső soron a fenti tényezőktől és a piaci szereplők alkupozíciójától függ.

Kovács Endre, ügyvezető igazgató, Agrimpex Kft.

A hazai búzapiacon az elmúlt néhány hónapban a belföldi kereslet volt a meghatározó, mert a hazai árak meghaladták az exportárakat. Ennek oka a Fekete-tenger felől érkező olcsó orosz és kazah búza volt, amely kiszorította a magyar búzát hagyományos exportpiacainkról. Az utóbbi hetekben azonban kifogyni látszanak ezek az olcsó ajánlatok és megerősödött a külföldi érdeklődés a magyar búza iránt. A felvásárlási árak jelenleg telephelyen 60-66 ezer forint körül mozognak, ami jelentősen alatta van a betakarítás után kialakult 70 ezer forintot megközelítő árszinteknek. Miután az ótermésű búza mindenhol fogytán van a világban, árcsökkenés az aratásig hátra lévő 3-4 hónapban már nem várható, ugyanakkor az ígéretes terméskilátások és a korlátozott kereslet miatt az emelkedés is korlátozott lehet.

A készletek relatíve magasak, tekintettel arra, hogy az elmúlt év negyedik és az idei év első negyedévében az export korlátozott volt a fekete-tengeri dömpingnek köszönhetően. A készletek azonban jórészt a termelők kezén vannak szétaprózódva, ezért nem "nyomják" a piacot.

Az új termés árára vonatkozó előrejelzések ebben az időszakban az időjárás kiszámíthatatlansága miatt mindig megbízhatatlanok. Az igényeket viszonylag jól fel lehet mérni, de a termés oldal nagy mértékben is szórhat. A vetésterületek nőttek, ezért ideális időjárás esetén a termés hazánkban és a környező országokban is jóval magasabb lehet, mint tavaly.

A búzapiac globális trendje kevéssé változik egyik évről a másikra. Azzal egyre inkább szembesülnünk kell, hogy amennyiben Oroszország és Ukrajna jelentős exportfelesleget tud megtermelni (ez nagyon időjárásfüggő), a magyar búzát még a hozzánk viszonylag közelebb fekvő piacokról - mint. pl. Olaszország - is ki tudja szorítani. Miután Magyarország évente mintegy 1,5-2 millió tonna exportfelesleget képes megtermelni, ezekkel az országokkal fokozódó árversenyre kell felkészülni.

Amennyiben a csapadékos időjárás rövid időn belül megváltozik, a kiesés a búzában még nem lesz jelentős. Ha marad a csapadékos időjárás, árvizek és belvizek sújthatják a búzaterületeket, de ezek mértéke még nem megállapítható. Egyelőre nagyobb gondot okoz a tavaszi vetések csúszása, a kései vetés nagyobb termelési kockázatot jelent és akár jelentősebb terméskiseséhez is vezethet.

Szilágyi László, ügyvezető igazgató, Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft.

A hazai búzapiacra jelenleg a túlkínálat jellemző. Elsősorban a Dunántúlon vannak nagyobb búzakészletek, mert a múlt évi termés itt volt nagyobb mennyiségű. Az árak a hazai piacon jelenleg valamivel magasabbak, mint a világpiaci ár, 62 és 66 ezer forint között változnak, minőség és szállítási távolság függvényében.

A jelenlegi időjárás okozhat problémákat, például a késői tavaszodás kitolhatja a búza aratását, ami azt jelenti, hogy tovább kell az óbúzát őrölni, erre azonban biztosított is a készlet. A kukorica idei aflatoxin problémái miatt lehetséges a takarmánykeverékekben búza arányának növelése, ami további extra keresletet eredményezhet. Úgy vélem, hogy a fenti okok miatt az új termésű búza árát az ó készlet lényegesen nem fogja befolyásolni. Ezzel ellentétben az új búza mennyiségét az időjárás máris befolyásolja annyiban, hogy az árvizek és a belvizek miatt csökken a betakarított terület. Azt viszont kiemelném, hogy - a kedvezőtlen időjárás ellenére - a mostani állapot szerint akár még kiváló termés is lehetséges.

Ezzel egy időben viszont gondot okoz a gyomirtás megkezdése, a búza fejlettsége miatt az olcsóbb, de hatékony szerek alkalmazása nem lesz lehetséges. Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy költségesebb technológiához kell folyamodni, hogy a búzaterületünk ne károsodjon.

Az idei gabonaárak alakulását a termés mennyiségén kívül több tényező befolyásolhatja, többek között az állatállomány esetleges növelése, a szomszédos országok termése, vagy a befektetők megjelenése a gabonapiacon. Éppen ezért egyelőre csak árindikációkat érdemes adni, eszerint az új búza ára 50 ezer Ft/tonna ár körül lehet a betakarítás környékén.