2018. május 23. szerda, Dezs?

Mérföldkövet állítottak

2013. április 12. 07:54 | Forrás: baon.hu

Átadták az első mérföldkövet a Magyar Zarándokút dél-alföldi szakaszán.

A Szelidi-tó partjára a hét végén érkeztek meg az Eperjes Károly színművész vezette zarándokok, akik nagypénteken indultak Esztergomból, hogy megtegyék az utat Máriagyűdig.

253 kilométer után ünnepeltek a zarándokok, hiszen a jövőbeni zarándokszállás tóparti épületében pihentek meg. Ezen a szakaszon dr. Papp Lajos szívsebész professzor is elkísérte a csapatot, aki már maga is végigjárta a magyar "El Caminót".

Vasárnap Rumi Imre, a Magyar Zarándokút Egyesület elnöke, Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke és Eperjes Károlyszínművész adták át az első mérföldkövet, amiből közel háromszáz darab készül a közeljövőben. A zarándokút egyes állomásain ezek jelzik majd a megtett és a még hátralévő utat. Bács-Kiskunba mintegy 250 zarándokkő kerül majd jövő év novemberéig. A most átadott mérföldkő 252,9 kilométert ad hírül a vándoroknak a Szelidi-tó melletti zarándokszállásnál.

A tónál több helyi is csatlakozott a zarándokokhoz, hogy együtt tegyék meg a következő szakaszt Kalocsáig. Az idei nyitózarándoklat résztvevői április 14-én érkeznek majd Máriagyűdre.

A zord időjárás igencsak próbára teszi a vándorokat, amint elmondták, a nagy belvíz miatt több útvonal járhatatlan, így kerülővel kell megtenni az utat.

Eperjes Károly színművész - aki Schmittné Makray Katalintól vette át a "stafétát" -, rózsafüzérrel a kezében járja az utat.

- Hálás vagyok azért, hogy kiválasztott, staféta zarándok lehetek. Nem okozott gondot a felkészülés, hiszen rendszeresen sportolok, lelkileg pedig mindig készen vagyok Isten jóvoltából. Magamban sohasem zarándokolok, mert mindig velem van Isten. A magány az nagyon tud fájni, de a magány nem reménytelen állapot. Egyedül csak az van, aki elszokott Istentől, én igyekszem a közelében maradni - nyilatkozta a Kossuth-díjas művész, aki a zarándokút több szakaszát előre teljesítette, hiszen "menetközben" színészi kötelezettségeinek is eleget kell tennie.