2018. május 23. szerda, Dezs?

Belvízek keserítik a gazdák életét

2013. április 12. 07:55 | Forrás: baon.hu

Víz alatt vannak sok helyen a mélyebben fekvő szántóföldek a Dun-Tisza közén.

Sok víz van Dél-Pest megyében, főleg Törtel, Kocsér, Jászkarajenő és Abony környékén. A hó olvadásával és az utóbbi hetek jelentős esőzései miatt egyelőre jóformán sehol sem tudnak hozzálátni a talajműveléshez, a tavasziak vetéséhez a gazdálkodók. Áprilisig lehullott az éves csapadékátlag csaknem a fele, közel 300 milliméter.

- Tavaly április első napjaiban hozzáláthattunk a magágykészítéshez a napraforgónak, kukoricának, ezzel szemben idén legalább két-három hetes késésben vagyunk. A 2010-es igen esős tavaszhoz viszonyítva azonban korántsem annyira súlyos a helyzet. Több napos száraz, szeles időjárásban elillan a fölösleges víz, a természet vélhetően behozza a késést. Esetleg a kései kukorica és napraforgó fajtákat termesztők nézhetnek majd gondok elé. Az ilyen hibridek április végi vetése nem szerencsés, mert betakarítás idejére nem tudnak eléggé megszáradni a szemek, úgy jelentősen megnőhetnek a szárítási költségek. Mihelyt felszáradnak a talajok, szárba indul a gabona, a növényvédelemmel kell törődni. Számítani kell ugyanis a különböző betegítő gombák támadására, a Helmyntosporium, a gabonarozsda, a lisztharmat is felléphet - mondta el Pesti Gábor növényvédelmi mérnök, a nagykőrösi gazdakör elnöke.

A kistérségi csatornahálózat teljesen megtelt, de egyelőre a Tisza befogadja a fölösleges vizet. Nagyobb baj csak magas árhullámnál történhet, akkor ugyanis a Tisza felnyomja az összes talajvizet egészen Nyársapátig, amire az utóbbi években is volt példa - mondják a vízügyi szakemberek. Ezzel szemben például Soltszentimre környékén már a szántókra, gyepekre öntöttek ki az erek. Drevenka Miklósék 47 hektár lucernája került víz alá.

- Felénk a Tókai ér öntötte el a földeket. A Dunavölgyi főcsatorna szintje annyira magasan áll, hogy az érből csak szivattyúval lehetne bele folyatni a vizet. Évekkel ezelőtt a Ferihegyi repülőtér adott kölcsön ide nagy teljesítményű átemelőt, de azt vissza szállította, úgyhogy most semmink sincs. A kiskőrösi vízgazdálkodási társulat nem működik, az önkormányzathoz, országgyűlési képviselőkhöz fordultam, de mindenki ugyanazt mondta: nem tudnak segíteni. Zömmel a gyepeket öntötte el a víz, a kaszálók kibírják, de a lucernás alighanem kipusztul, ha sokáig víz alatt áll - sorolta Drevenka Miklós.

- Sajnos, a tavaszba nyúló fagyok is kárt okoztak az életre kelő növényzetben. A gyümölcsösökben egyelőre csak bizonytalan becslésekre hagyatkoznak a kertészek a rügypusztulásról. Annyi azonban már bizonyos, hogy a Duna-Tisza köze több térségében fagykár érte a Ceglédi óriás kajszit, egyes cseresznyefajtákat, a szilvafélék közt a Lepoticát. Terméskötődés, gyümölcshullás idején lehet majd megállapítani a tényleges veszteséget - osztotta meg információit a Petőfi Népével Pesti Gábor gazdaköri elnök.