2018. május 23. szerda, Dezs?

Költöztek a szürkemarhák

2013. április 12. 09:35 | Forrás: baon.hu

Az árvíz már nagyon közel volt a szürkemarhák téli szállásához, ezért magasabb részre terelték őket.

Több mint tíz emberre volt szükség ahhoz, hogy a Tiszaalpár határában lévő, közel kétszázötven szürkemarhát áttereljék egy magasabb részre. A 140 szürkemarha tehén és 107 borjú átköltöztetéséről a Kiskunsági Nemzeti Park azért döntött, mert a karámmal ellátott téli szálláshoz, napról-napra közelebb ért az árvíz. Nem kockáztathatták meg azt, hogy egy esetleges nagyobb árhullám elöntse a karámban lévő állatokat. Egy magasabban fekvő, homokos területre hajtották a jószágokat. Ehhez azonban a Lakitelek-Tiszaalpár között lévő közúton át kellett hajtani az állatokat.

Természetesen az utat erre az időszakra lezárták a forgalom elől. Hiába volt azonban tíznél is több segítség, az állatok nem mindig arra mentek, amerre az emberek szerették volna. A tehenek ősz óta karámban voltak, ezért szabadabban szerettek volna mozogni, a fiatal borjúk pedig még soha nem hagyták el születésük helyét. Szerencsére csak hat borjú maradat le a gulyától, de később ők is csatlakoztak társaikhoz.

Valamennyi állatot sikerült áthajtani a magasabban lévő homokos területre, ahol szintén karámban várják azt, hogy visszahúzódjon a víz.