2017. december 14. csütörtök, Szilárda

Gasztronómia

A falu kemencéjének megépítésére gyűjtenek

A jászboldogházi Faluvédő és Szépítő Egyesület a lakosság és az önkormányzat segítségével kemencét szeretne építeni a Tájház udvarán, ahol lehetőség lenne hagyományos kenyér-, kenyérlángossütésre, közösségi programok megszervezésére.

2013. 03. 26. 09:37

Sváb disznótor Várgesztesen

Immár nyolcadszor mutatták be a disznóvágás hagyományait Várgesztesen.

2013. 03. 25. 09:16

Ki lett a sonkakirály?

Bár a téliesre fordult időjárás alaposan megnehezítette a hétvégi rendezvényeket országszerte, a IV. Gyulai Kolbász- és Sódarmustrán valamennyi programot megtartották, magára az eseménysorozatra pedig sok ezren látogattak ki a mögöttünk hagyott hosszú hétvégén a várkertbe.

2013. 03. 18. 10:41

Disznóvágás, kapusznyika, brindzás tészta Csorváson

A Csorvási Szlovák Önkormányzat, a helyi szlovák egyesület megrendezte szombaton a X. hagyományőrző disznótoros bemutatóját.

2013. 03. 18. 10:39

Békés megyei ízek a párizsi magyar követségen

A párizsi magyar nagykövetség a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából megtartott fogadás alkalmával - nem titkoltan hagyományteremtő szándékkal ? idén az eseményt összekötötte egy magyar régió, ezúttal a Dél-Alföld bemutatásával.

2013. 03. 18. 10:38

Az időjárás ellenére megtartják a Sódarmustrát

A szervezők mindenkit megnyugtatnak: egy program sem marad el a gyulai gasztrorendezvényen.

2013. 03. 18. 10:36

Lovagokat avattak a böllérfesztiválon

- Magyarnak lenni büszkeség, de csak akkor, ha méltóssággal tesszük. Étkezési kultúránk pedig nemzetünk kincse - fogalmazott Benke László, olimpiai bajnok, mesterszakács a hétvégén Kiskunfélegyházán a Mátyás Király Kerekasztal Lovagrend lovagavató ünnepségén.

2013. 03. 12. 08:42

Dél-balatoni bort a turistának a Balaton déli partján!

Dél-balatoni bort a dél-balatoni szállodákba, éttermekbe - ezzel a mottóval tartott szezonnyitó borkóstolót Balatonföldváron a helyi kistérségi turisztikai egyesület és a Dél-Balatoni Borút Egyesület. A vendéglátóhelyek vezetői találkozhattak közvetlenül a borászokkal azért, hogy minél nagyobb arányban kerülhessen ez a kiváló helyi termék, a balatoni bor az asztalokra.

2013. 03. 11. 08:56

A böllérhagyományokat ápolták Gádoroson

A XI. gádorosi nemzetközi disznótoros napra 32 csapat nevezett. Hamisítatlan falusi illatok jelezték még az idegennek is, merre van az esemény helyszíne.

2013. 03. 05. 13:18

Ki rongálta meg a szalmamalacokat?

Két nap alatt kétszer rongálták meg a Gyulai Kolbász- és Sódarmustrát népszerűsítő eszközöket a fürdővárosban, a Nagyváradi és Sarkadi út kereszteződésében.

2013. 03. 05. 10:11

Melegen ajánlották a fehér- és vörösborokat Marcaliban

Lelket és kezet melengető nemes nedűk forrósították fel a hangulatot a februári hidegben a marcali Künzelsau téren.

2013. 02. 25. 09:01

Orosházi ízek, pálinkás jó hangulat a fesztiválon

Az Orosházi Gazdakör hetedik alkalommal rendezte meg az immár hagyományos gasztronómiai programját, az orosházi hagyományok, ízek versenyét.

2013. 02. 25. 08:35

Különleges kocsonyával nyerte el a vándorkupát

A napokban a felsőtárkányi IX. Nemzetközi Kocsonyafőző Versenyt a karcagi Szatmári János nyerte az erdélyi, felvidéki és hazai indulók között.

2013. 02. 22. 07:52

Malackodással, tangóval is fűszerezték a disznóvágást

Kitűnő hangulat, jó társaság színes műsor, egy áldozati sertés és a belőle készült svábos krumplis kolbász, véreshurka, fehér hurka, orjaleves, svábos húsoskáposzta jellemezte a hagyományos disznóvágást.

2013. 02. 19. 08:56

Őzbakkilövést nyert a szerencsés vadász

Őzraguleves, vaddisznópörkölt és szarvasszelet is szerepelt a szakályi Vadásztársaság nemrégiben tartott báljának a menülapján.

2013. 02. 19. 08:55

Kolbászból van a katarzis: bérlet a böllértudományhoz

Pécsváradi versenyző nyerte a második kaposvári kolbásztöltő fesztivált. A nagypiaci rendezvényen tizennégy csapat keverte be titkos receptúráit.

2013. 02. 18. 08:29

Disznóságok Túrkevén: jól forogtak a böllérkések

Messzire elhallatszott a mulatozás hangja a túrkevei gyógyfürdő mellől szombaton. A VII. Nemzetközi Kevi Böllértalálkozó a régi disznótorok hangulatát idézte.

2013. 02. 13. 11:51

Kolbászfesztivál: sátoros ünnep étellel, itallal

Sok nézelődő, a korábbiaknál kevesebb versenyző, jó hangulat és vendégsikerek jellemezték a kolbászfesztivált.

2013. 02. 12. 13:56

A világ szégyene: horgásztól vesz halat a balatoni vendéglős

Halat a horgászoktól? Honnan kerül a balatoni hal az éttermek asztalára? E kérdésre kendőzetlen őszinteséggel válaszolt egy balatonboglári étterem konyhafőnöke széles nyilvánosság előtt, a köztévé Gasztroangyal című műsorában.

2013. 02. 11. 09:14

A magyar gasztronómiai tradíciók ápolása a fő cél

Hamisítatlan disznóvágáshoz illő időben, hat csapat részvételével kezdődtek meg szombaton reggel a XIII. Gyulai Böllér és Pálinkanapok rendezvényei a Gellény birtokon.

2013. 02. 11. 08:49

Sváb hagyományok elevenedtek meg Gyulán

Gyulán, az Apor téren jelentős érdeklődés, sok száz látogató előtt rendezték meg a Németvárosi Disznótort és Maszkázást szombaton.

2013. 02. 11. 08:48

Benke László és Dékány Ferenc lesz a zsűri elnöke

Benke László, az ország ?Laci bácsija? és Dékány Ferenc lesz a sorrendben XIII. gyulai Böllér- és Pálinkanapok versenyének két zsűrielnöke.

2013. 01. 25. 09:34

Böllérverseny: versenyt csináltak a vérontásból

Másodszor tartott böllérversenyt a hét végén Attala önkormányzata. Az idei program különlegességét az adta, hogy az új, pályázati pénzből épült piacteret is a szombati disznótorral avatták.

2009. 12. 08. 12:13

Chilében is elismerik az egri bort

Chile megkóstolta Magyarországot, és ízlett neki.

2009. 12. 03. 11:01

Sok vendéget várnak a mézesfesztiválra

Civil kezdeményezésre december 11-13-ig immár második alkalommal rendezik meg Gyulán a Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivált.

2009. 12. 01. 09:33

Pálinkareneszánsz és tor

A hagyományos disznóvágás és a pálinka népszerűsítése egymással teljesen összeegyeztethető fogalom. Kecelen tanúbizonyságát is adták ennek.

2009. 12. 01. 09:24

Banános kolbász a tengelici fesztiválon

Összesen 47 csapat keverte a tölteléket, sütötte a kolbászt a IV. Tengelici Kolbászfesztiválon, amely megtartotta eredeti családias, barátias légkörét.

2009. 11. 30. 10:41

Kolbászgyúróverseny csak győztesekkel

Több száz érdeklődő előtt rendeztek szombaton András-napi kolbászparádét Békéscsabán, a Lencsési lakótelepen.

2009. 11. 30. 09:30

Rékasi Károly: a pálinka az önbecsülés itala

Az önbecsülés itala, ezt vallja a pálinkáról Rékasi Károly színművész, aki egy ideje maga is egy pálinkafőző résztulajdonosa, ráadásul egy balatonié.

2009. 11. 16. 13:04

Kolbászünnep Körösladányban

Negyedik alkalommal rendezték meg szombaton Körösladányban a Ladányi Disznótorost. A program egyik csúcspontjának számító kolbászgyúrásra ezúttal közel húsz csapat nevezett.

2009. 11. 16. 11:48

Libalakodalom egri borokkal és debreceni étkekkel

Márton-napi libalakodalmat rendeznek a hétvégén Debrecenben. Az eseményen Eger borászelitje és kulturális életének kiemelkedő alakjai lesznek a vendégek.

2009. 11. 11. 10:03

Félszáz csapat a tengelici kolbásztöltésre

A legjobbak között jegyezték a tengelici kolbászt az ország egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényén, a bő egy héttel ezelőtt lezajlott 13. Csabai Kolbászfesztiválon.

2009. 11. 02. 10:28

Az ország legjobb kolbászának titkos receptje

A Csabai Kolbászfesztivál tatabányai különdíjasai elárulták, milyen fűszerektől is olyan ízletes az általuk töltött kolbász.

2009. 10. 28. 13:45

A jó kenyér titka: vásárlási tippek

Az egyiket malátával színezték, a másik sületlen, a harmadikról állítólag az ordít, hogy készítését inkább lehet vegyészkedésnek, mintsem kenyérsütésnek nevezni.

2009. 10. 19. 11:10

Üvegbe zárták a nyarat Gyulán a tanyasiak

Savanyúságkiállítással egybekötött vásárt rendeztek szombaton a gyulai művelődési házban.

2009. 10. 19. 10:10

Tiszamenti összefogás a helyi étkekért

A Nagykörűre ellátogatók minden hagyományos őszi munkába szó szerint belekóstolhatnak a lekvárfőzéstől, a mustkészítéséig.

2009. 10. 16. 12:07

Tojásfesztivál: tojás százféleképpen

Míg mi magyarok a tojás elkészítésének 10-15 módját ismerjük, addig például a franciák százféleképpen is el tudják készíteni az élet szimbólumát. Benke László mesterszakács a hétvégi siófoki tojásfesztiválon azt mondta: nem igazán ismerjük a tojás kultúráját, nem tudjuk élvezni ízét és zamatát.

2009. 10. 12. 15:10

Szelíd ár a gesztenyéért

A piacon már 400 forint körüli áron mért szelídgesztenyét akár a feléért is megvásárolta, aki ellátogatott a harmadik kadarkúti gesztenyés napok programjára.

2009. 10. 12. 15:07

Tojásfesztivál: Krúdy kedvence 8000 tojásból

Tojás a kiállításon, tojás a tányérban vagy éppen a népi iparművészek kezében. Péntek óta Siófok ismét tojásváros.

2009. 10. 12. 15:04

Kiszagolták a szarvasgombát

A Szalajka-völgyben, a Szilvásváradi Szarvasgombász Egyesület, valamint a helyi Lovas étterem szervezésében ismét megrendezték a Szarvasgomba-vadászatot.

2009. 10. 12. 11:47

Szakácsok, cukrászok éremesője a Culinary Expón

Békés megye három intézménye is sikeresen szerepelt a budapesti Culinary Expón, a szakiskolák magyar bajnokságán.

2009. 10. 12. 09:27

Tojásfesztivál: péntektől Siófok a tojás fővárosa

Benke Laci bácsi 6000 tyúktojásból, 2000 fürjtojásból, 80 kiló hagymából, 40 kiló paprikából és 20 kiló paradicsomból készíti el Krúdy Gyula kedvenc ételét.

2009. 10. 09. 10:56

Négyszáz csapat készül az idei kolbászfesztiválra

A 13. Csabai Kolbászfesztivált rendezik meg október 22-25. között a békéscsabai sportcsarnokban és környékén.

2009. 10. 06. 09:06

Falusi Vendégfogadók Országos Sütő-Főző Fesztiválja

Óriási érdeklődést és közönségsikert hozott a Falusi Vendégfogadók IV. Országos Sütő-Főző Fesztiválja.

2009. 10. 06. 09:02

Pro Turismo: a csárda vitrinjébe került a díj

Mit érdemel az a csárdagazda, aki gasztronómiai fesztiválokat hív életre, hogy a magyar konyha turisztikai vonzerõ is lehessen? A kérdésre a napokban Pro Turismo díjat kapott Németh Józseffel, a kalocsai Csajda Csárda ügyvezetõjével kerestük a választ.

2009. 10. 02. 12:41

Burgonya: most érdemes bespájzolni

Jöhet bármilyen kemény tél, ha van elegendő krumpli a pincében. Sokan mondják ma­­napság is ezt, és van is benne valami igazság. A burgonya ugyanis egészséges és tápláló: szénhidrát mellett van benne értékes fehérje, sokféle ásványi anyag, például kálium, kal­­cium és magnézium, ugyanakkor fontos C- és B-vi­­ta­­min-forrás is. A világ legnépszerűbb zöld­­ségéből számos étel készíthető, bár legtöbben köretként ismerik.

2009. 09. 28. 14:40

Vargányás-boros őz az erdei étkek mesterétől

Az egerbaktai vadásztársaság már másodszor nyerte el az Erdei Étkek Mestere díjat.

2009. 09. 28. 11:55

Falusi turizmus: mézesmadzag és korbács

A falusi turizmust illetően a kormányzat egyszerre használja a mézesmadzagot és a korbácsot. A LEADER program pályázatai és a házi ételek szabad kínálása segítik a vidéki vendéglátást, ám a 2010-től érvényes adószabályozók nehezítik a vidéki emberek megélhetését. A falusi- és az agroturizmus bővülése, valamint a falvakban termelt élelmiszerek feldolgozása jelentősen segítheti a falusi turizmus fejlődését, a magyar vidék kibontakozását.

2009. 09. 24. 14:14

Pécs: Falusi Turizmus Utcafesztivál

Térjen be a mi utcánkba! címmel ismét megrendezi a Falusi Turizmus Utcafesztivált szeptember 27-én, vasárnap a Baranya Megyei Falusi Turizmus Szövetség.

2009. 09. 24. 10:06

Etyeki Kezes-Lábos Fesztivál: ismét a lábosoké a főszerep

Az idén hetedik alkalommal rendezik meg Etyeken a Kezes-Lábos Fesztivált. Most hétvégén is a gasztronómiáé a főszerep, a természetes anyagokból, hagyományos módon előállított ételekből és italokból kóstolhatnak a látogatók.

2009. 09. 23. 09:32