2018. március 21. szerda, Benedek

Európai Unió

Megszületett a KAP reform - Újabb mérföldkő

Sikerült megállapodásra jutniuk az Európai Unió agrárminisztereinek a közös agrárpolitika (KAP) átalakításáról, amelynek alapján megkezdődhet az egyeztetés az Európai Parlamenttel. Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az MTI-nek elmondta: több magyar szempontot is sikerült érvényesíteni, a tanács soros elnökségét betöltő Írország pedig június vége előtt szeretne végső megegyezésre jutni a kérdésben.

2013. 03. 21. 13:10

Fennmaradhat a dohánytermelők uniós támogatása

Az Európai Parlament szerdán Strasbourgban szavazott az unió közös agrárpolitikájának a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó jogszabály-tervezeteiről. Glattfelder Béla fideszes EP-képviselő értékelése szerint a szavazás legfőbb eredménye az, hogy a közös agrárpolitikának van jövője. Megmaradhat a hazai dohánytermelők támogatása, így sikerülhet megőrizni 20 ezer, főként roma származású, alacsonyan képzett munkavállaló munkahelyét. 2020-ig fennmaradhat a cukorkvóta, valamint nőhet Magyarország izoglükóz kvótája, a tejkvótákat ugyanakkor nem sikerült helyreállítani - írja az MTI.

2013. 03. 14. 11:12

Egyszerre csökken és nő az uniós agrártámogatás

A mostaninál összetettebb lesz az unió közös agrárpolitikájának (KAP) elméletileg 2014-től bevezetendő új rendszere - mondta a vidékfejlesztési tárca agrárgazdaságért felelős államtitkára a parlament mezőgazdasági bizottságának ülésén, írja az MTI.

2013. 03. 12. 08:38

Húsvétra megállapodás születhet a KAP-reformról

A közvetlen kifizetések tagállamok közötti újraelosztásának mintájára közeledhetnek egymáshoz a hektáralapú támogatások az egyes országokon belül - közölte az agrárminiszterek hétfői ülését követően Simon Coveney, ír tárcavezető. Az ír elnökség célja, hogy a tárcavezetők következő, márciusi ülésén megszülessen a kormányok között a megállapodás a KAP-reformcsomagról és lehetőség szerint addigra az EP is elfogadja plenáris ülésén a saját pozícióját, megnyitva ezzel az utat a háromoldalú intézményközi tárgyalások áprilisi elkezdése előtt - írja a BruxInfo .

2013. 02. 26. 12:45

Az Európai Parlament elutasította a közös agrárkiadások csökkentését

A közös agrárpolitika Európai Bizottság által javasolt reformjának túlnyomó részét magáévá tette az EP mezőgazdasági szakbizottsága, amikor szerdán megszavazta a KAP 2014 utáni szabályairól készült jogszabályi jelentéseket. A Lisszaboni Szerződés hatályba lépése óta ez az első alkalom, hogy a képviselőtestület a Tanáccsal együtt dönt a közös agrárpolitika szabályairól - számol be a BruxInfo.

2013. 01. 24. 13:08

Több ezer munkahely van veszélyben az agrárszektorban

Megközelítőleg 60.000 szezonálisan és 5000 teljes munkaidőben foglalkoztatott mezőgazdasági alkalmazott számára biztosít jövedelmet, és körülbelül 700 millió euróval járul hozzá Magyarország nemzeti jövedelméhez a vetőmag-termesztési ágazat. A Humboldt Élelmezési és Mezőgazdasági Fórum legfrissebb jelentése szerint egyes uniós szabályozások miatt évi 70-85 millió eurós kárt szenvedhet el a magyar mezőgazdaság. A Humboldt Fórum kutatói több uniós országra - köztük Magyarországra - kiterjedő felmérést készítettek arról, hogy milyen hatással lenne a nemzetgazdaságokra és az unió egészére egyes, ma széles körben használt technológiák korlátozása vagy felfüggesztése a vetőmagtermesztésben.

2013. 01. 24. 12:04

Közös Agrárpolitika 2013 után

Vegyen részt Ön is a Közös Agrárpolitika jövőjéről szóló társadalmi kommunikációban!

2010. 05. 18. 15:19

Európai polgári kezdeményezés

A polgárok új lehetőséget kapnak az uniós politika befolyásolására. Az európai polgári kezdeményezésről szóló, az Európai Bizottság által 2010. március 31-én előterjesztett részletes javaslat első alkalommal teszi lehetővé az uniós polgárok számára, hogy közvetlenül kezdeményezzék uniós jogszabályok megalkotását.

2010. 04. 01. 14:39

Tanulmány az EU mezőgazdasága által előállított közjavakról

Ha a szakpolitikai eszközök megfelelően célzottak, a Közös Agrárpolitika érdemben hozzá tud járulni a környezetvédelmi javak és szolgáltatások előállítására irányuló gazdálkodói tevékenységhez.

2010. 02. 19. 09:18

Konzultáció az EU 2020 stratégiáról

A konzultációs dokumentum célja az, hogy kikérje a többi intézmény és érdekelt fél véleményét egy új megközelítésről. A válság elmúltával új, fenntartható szociális piacgazdaságra kell áttérni, olyan intelligensebb és környezetbarátabb gazdaságra, amelyben jólét forrásává az innováció és az erőforrások jobb felhasználása válik, és amelynek legfontosabb inputja a tudás lesz.

2009. 12. 15. 14:23